Onlangs kwam er op de site van gezondeleefstijlopschool.nl een interessant bericht voorbij: ‘Gezondere levensstijl moet ook in gezondere schoolomgeving’. Een artikel waarin een gezonde leefstijl, en dan met name de preventie, in het onderwijs verankerd zou moeten zijn. Waarbij er niet eenzijdig een focus is op wat lessen over gezonde voeding, maar waar binnen een gezonde schoolomgeving de leefstijl wordt voorleefd. Veel kinderen, ook in onze wijk, komen bijvoorbeeld naar school zonder dat zij een boterham hebben gegeten of dat zij misschien wel íets gegeten hebben, maar dat dit het predicaat ‘gezond’ niet mag hebben. En we weten allemaal dat een slecht ontbijt invloed heeft op het welbevinden en functioneren van ieder mens, zo ook op die van kinderen.

Betrokkenen van WIJ West en de Community School raakten geïnspireerd door het artikel en samen in gesprek leverde dat een aantal mogelijke ideeën op. Met de overtuiging dat zij, samen met partners uit de wijk en uit de stad veel kunnen betekenen voor de kinderen in Tilburg West stond één idee met stip op de eerste plaats. Iedereen was direct enthousiast: een ontbijt voor kinderen die gezonde voeding in de ochtend missen. En zo ontstond het WIJ(k) Ontbijt!

“Ik hoef niet te eten,” deelt ‘ie als hij de ruimte binnenloopt. Heb je al gegeten dan? “Nee, ik lust ‘s morgens niets!” Hmm. Even later zit hij aan een van de tafels en zien we hem smikkelen van een bruine boterham met kaas en een bakje yoghurt. Zijn vriend deed het ook, dus waarom deed hij niet mee? Goed voorbeeld doet goed volgen. In het gesprek dat met hem volgt wordt hem uitgelegd dat ontbijt belangrijk is. Essentieel om goed te kunnen presteren. Daardoor werken je hersenen beter en kun je dus beter leren. Dát gelooft hij niet, denkt dat dit een ‘juffensmoes’ is om hem aan het eten te krijgen. Als er meer uitleg volgt over eten, hersenen en hoe je het kan volgen knikt hij met een herkennende blik. Lijkt hij de inhoud te accepteren. Samen lachen we om zijn idee van de ‘juffensmoes’.